10 lessen zaterdagochtend van 10.00u tot 12.30u locatie Kerkrade
€ 215,- incl BTW exclusief materialen start 13 april 2024 (13, 20 en 27 april, 18 en 25 mei, 1,8,15,22 en 29 juni )
Beeldend onderzoeken, denken en werken op academische wijze
VERBEELDINGSKRACHT
Wil jij
- op een vergelijkbare manier als op de kunstacademie jouw eigen creativiteit ontdekken en/of ontplooien
- graag met meer plezier creatief bezig zijn
- verschillende materialen en technieken ontdekken, door middel van experimenteren
- je eigen artistieke kracht en aandachtspunten beter leren kennen en ontwikkelen
- gewoon leren doén in plaats van steeds nadenken over het eindresultaat
- korte metten maken met je innerlijke kritische stemmetje?
Dan is de cursus ‘Verbeeldingskracht’ precies wat je zoekt!
Leer jezelf verrassen
Creativiteit is een houding, niet alleen talent. Het kost de ene persoon misschien meer moeite dan de ander om te vertrouwen op het proces zonder al te veel met het eindresultaat bezig te zijn, maar dat vertrouwen kan groeien. Technieken zijn vaardigheden die iedereen in beginsel kan leren. De kunst zit ‘m juist in het durven onderzoeken, proberen en leren van dingen die niet gaan zoals je bedacht had. Plus het accepteren van toevalligheden in je werk. Je leert in deze cursus dus niet ‘iets moois’ te maken: je leert jezelf te verrassen!
Wat je gaat leren
Start je met deze cursus, dan kun je kiezen uit twee varianten. In de eerste variant ga je vijf verschillende beeldende technieken onderzoeken. Dat doen we via vijf opdrachten, twee lessen per opdracht. Zodoende kom je in aanraking met tekenen, schilderen, abstraheren, een druktechniek en werken in 3D. Zie hieronder voor meer informatie over deze opdrachten.
De tweede variant is voor jou bestemd als je al langer bezig bent met het maken van kunst en uitgedaagd wilt worden om kritisch naar je eigen werk te kijken en jezelf vragen te stellen. Denk aan vragen als: waarom maak ik dit werk op deze manier, wat zegt dit werk over mij en hoe verhoudt mijn werk zich tegenover de kunstwereld of de maatschappij? Via de eerdergenoemde opdrachten leer je te onderzoeken en te experimenteren met andere materialen, technieken, vormentaal en inhoud om je beeldtaal kracht bij te zetten en je werk eerlijk (zuiver) te houden. Zonder tierlantijntjes. Je kiest dan zelf welke opdracht je wilt uitdiepen. Kortom: voor de beginner alsook voor de gevorderde is deze cursus zo opgebouwd dat je wordt meegenomen op een ontdekkingsreis naar technieken die je nooit hebt gebruikt, jouw eigen beeldtaal en wat het kunstenaarschap met je doet. Naast de praktijk, is er ook aandacht voor kunsttheorie en kunstgeschiedenis. Verder leer je niet alleen op een meer beschouwende manier naar je eigen creaties en die van medecursisten te kijken maar ook naar de (moderne) kunst in het algemeen.
Over jou
Start je als beginner aan deze cursus, dan verwachten we dat je thuis enkele voorbereidingen treft, die je vooraf te horen krijgt. Heb je op het creatieve vlak al het een en ander gedaan, dan verwachten we dat je thuis enkele opdrachten zelf maakt, zodat creativiteit meer en meer deel van jou als persoon wordt. Elke les bespreken we klassikaal de gemaakte werken: je leert niet alleen van wat je zelf doet, maar ook van anderen. Bij voldoende geïnteresseerden gaan we op bezoek bij musea of galerieën. Omdat deze cursus erg intensief is en om te garanderen dat iedereen voldoende aandacht krijgt, bestaat de groep uit niet meer dan negen personen.
Wat gaan we doen in deze vijf opdrachten:
Lessen 1 en 2 :
Deze staan in het teken van kennismaken met elkaar, tekenoefeningen waarin we basisbegrippen leren zoals licht/donker, tonaliteit, positieve ruimte versus negatieve ruimte, verhoudingen, compositie en vrij tekenen. Dit doen we aan de hand van het tekenen van een stilleven met behulp van houtskool en/of potlood.
Lessen 3 en 4:
We gaan schilderen op expressionistische wijze. Je krijgt informatie over het expressionisme en gaat met behulp van acrylverf een expressionistisch schilderij maken. Tijdens deze lessen kom je in aanraking met het schilderen met acrylverf, menging van kleuren, schilderen nat in nat versus nat op droog, tonaliteit in kleur en het vrij werken.
Lessen 5 en 6:
In deze twee lessen kom je in aanraking met 3D. Vragen als: wat is nu een 3D-werk en waar moet je op letten als je een object maakt, worden in deze lessen beantwoord. We gaan aan de slag om zelf een 3D-object maken met afvalmateriaal dat je zelf verzameld hebt.
Lessen 7 en 8:
We gaan weer schilderen. Vanuit een stilleven, dat je zelf hebt opgezet, maken we vanuit de figuratie een abstractie. Een eenvoudige instap om ook zogenaamde niet realistische kunst te leren lezen en te waarderen. We doen dat met twee warme kleuren, een koude kleur, zwart en wit.
Lessen 9 en 10:
De laatste lessen gaan we aan de slag met collograph-druktechniek. Dit is een hoogdruktechniek, waarvoor we een ets-pers gebruiken. Alle informatie over deze techniek krijg je vooraf, zodat we snel aan de slag kunnen. In les 10 bespreken we alle werken in groepsverband en nemen we afscheid.
Belangrijk:
De opdrachten zijn per cursuscyclus anders. Dat betekent dat je ook gewoon door kunt gaan met een volgende cursus waarin je steeds in aanraking komt met nieuwe technieken, begrippen en materialen. Ook de volgorde van de lessen kan afwijkend zijn.
Over de docent:
Arno Sijben (Heerlen, 1968) studeerde aan de Maastricht Institut of Art, autonomische vormgeving/kunsten. Na deze opleiding behaalde hij zijn bachelor Education in Fine Art and Design aan de Hoge School Zuyd Maastricht. Naast zijn kunstenaarschap geeft hij bij diverse instellingen les in het kunstonderwijs en is hij kunstcoördinator voor Zuyderland MC.